Szépségnapló Tippek A fahéj jótékony hatásai

A fahéj jótékony hatásai

MEGOSZTOM

Életünk előre haladtával a bőrünket behálózó kollagén rendszer megsérül, összetöredezik, kedvezőtlen elváltozásokat okozva azon. Ha újra életre keltjük a kollagén szintézist, azzal segítünk bőrünknek az öregedés elleni küzdelemben. A tudósok és a kutatók folyamatosan keresik mind a szintetikus anyagok között, valamint a természetben azokat a lehetőségeket, amelyekkel elősegíthetik a kollagén szintézist. A természetes anyagokat előnyben részesítő kutatók számtalan növényi eredetű anyag emberi bőrre kifejtett hatását vizsgálták. Azt találták, hogy a fahéj kivonata serkenti a kollagén bioszintézisét több féle hatásmechanizmuson keresztül a nélkül, hogy károsodást okozna a sejtekben. Ezáltal javítja a bőr rugalmasságát, elasztikus tulajdonságait és víztartalmát-hidratáltságát. Ezen kedvező tulajdonságok létrejöttében segítenek a növény egyéb anyagai, antioxidáns és fényvédő hatásukkal. További tanulmányozás után a fahéj számtalan kedvező hatását ismerhetjük meg.

fahej-2

A kínaiak már i.e. 2800-ban említést tettek egy Srí Lanka-i fa belső hántolt kérgéről, a fahéjról. Elnevezése illatos fűszert jelent. Indonéziában, Sri Lankán, Indiában és Ázsia más országaiban, hazájában és hazáján kívül is emberek milliói használják a fahéjat nemcsak fűszerként, hanem ezer más okból. A kínai és az indiai kultúrában már évezredek óta használják a bőr karbantartására. A kínaiak előszeretettel alkalmazták láz, megfázás, emésztési panaszok kezelésére. Az ókori egyiptomiak még a mumifikáláshoz készített balzsamokhoz is fahéjat tettek, mert a növényben lévő fenolok gátolták a baktériumok szaporodását. A görögök és a rómaiak is ismerték, elsősorban gyógyszerként alkalmazták, a lélek egyensúlyának visszaállítására. Alkalmazták ezen kívül féreghajtóként és afrodiziákumként is. Sajnos nem mindenki juthatott hozzá, mert mint a fűszerek többsége, a fahéj is méregdrága volt.

Napjainkban orvostudomány, a kozmetika elsősorban a bőr rendellenességeit, fertőzéseit kezeli vele eredményesen. Sokféle formában alkalmazható. Olaj, por, stb. melyekből sokféle kozmetikai formulát állíthatunk elő. Készíthetünk krémeket, arctisztítót, arctonikot, sampont, szappant, habfürdőt, masszázs olajat és illatos fürdőket, valamint kombinálhatjuk más növényi kivonatokkal a hatás fokozására.

A bőrre kifejtett hatásai

Hámlaszt, fokozza a vérkeringést, serkenti a kollagén szintézist, antioxidáns, fényvédő, baktériumölő és gombaellenes.

Hámlasztja a fejbőrt, ezáltal azt serkenti, és több tápanyagot szállít a hajhagymákhoz. Tisztít és táplál is egyben. Oliva olajjal és mézzel készíthető masszázskrém a fejbőrre.

A fahéj kivonatok és porok eltávolítják a bőrről az elhalt sejteket, ami segít megőrizni annak fényét és simaságát. Puhítja és megnyugtatja a száraz és érzékeny bőrt, üde arcszínt biztosít. Kombinálhatjuk a fahéjat tengeri sóval, mézzel és olíva olajjal a hatékonyság növelése érdekében. Egy gyümölcsös-fahéjas pakolással pillanatok alatt javíthatunk a bőr és az arc színén.

fahej-1

Fokozza a vérkeringést, ezáltal felgyorsítja a bőr anyagcseréjét, feszesíti, kisimítja a bőrt, és eltünteti a kisebb ráncokat. Krémekben, tonikokban gyakran alkalmazzák. Az ajakra is használható, ráadásul szájfényként is kiváló. Aromaterápiában is nagyon kedvelt, főleg citrommal, levendulával, szegfűszeggel stb. kombinálva, de masszázsolajban fájdalmak, gyulladások enyhítésére, a bőr tónusának helyreállítására is kiváló.

A kollagén szintézis serkentésével csökkenti az öregedés jeleit. A fahéj a bőr kollagén szintjét már 6 órával az alkalmazás után kimutathatóan megemeli. Ez a hatás a fahéjban megtalálható úgynevezett cinnamaldehidnek köszönhető.

A durva, érdes bőr kezelésére a fahéj antioxidáns tulajdonságát használhatjuk ki. Ezt 1998-ban fedezték fel. A fáradt, berepedezett láb kezelésére is alkalmazható egyéb növényi olajokkal, tejjel keverve lábfürdőként.

Fertőtlenítő tulajdonságánál fogva segít a sebgyógyulásnál, mivel megöli a baktériumokat és a gombákat is. Még az un. rezisztens baktériumokkal szemben is hatékony.

Acne kezelésében a fahéj előnyös lehet. Elsősorban pakolásként terjedt el. Az aknés hegek kiszáradnak és a bőr fiatalossá lesz. Elpusztítja a baktériumokat, tisztítja a pórusokat és oxigént és vért szállít a felszínre.

Azonban, mint az illóolajak nagy részének a fahéjnak is vannak nemkívánatos hatásai, amelyeket meg kell említeni. Elsősorban allergizálnak, ezáltal gyulladást is okozhatnak. A fahéj illóolaj erős, megfelelő hígítás nélkül maró hatással van a bőrre.

Mire kell tehát vigyázni a fahéj használatakor?

Étkezésre vagy szájon át történő alkalmazásra a Ceylon Cinnamon fajta használható, mert a Cassia fahéjban több a coumarin, mely hányást okozhat.

Nagy koncentrációban alkalmazva allergiás reakciókat okozhat, mint általában minden olyan anyag, mely illatanyagot tartalmaz.

Célszerű a bőrön történő alkalmazás előtt egy kisebb területen bőrpróbát végezni. Nem javasolják kismamáknak.

 

Írta:

Szabó Júlia

Kozmetikus, divatsminkes

1126 Budapest, Kléh Idtván u. 3/a

06-30/292-7776

Szólj hozzá!