Szépségnapló Hajápolás Így óvd meg nyáron is a hajad egészségét

Így óvd meg nyáron is a hajad egészségét

A nyári élménydús kalandok során nem csupán a bőrünket, de hajunkat is érdemes védeni. A szárazabb idő, a napsütéses séták és a klóros vagy épp sós víz ugyanis könnyen kárt tehet hajunk szerkezetében.

A hajformázás szakértőjeként a Rowenta összegyűjtötte azokat az alapvető fontosságú lépéseket, amelyekkel rengeteget tehetünk azért, hogy nyáron is megőrizhessük hajunk egészségét, és így fényes, élettel teli maradjon.

1. Ne becsüljük alá az egész éves hajápolást

A szép és egészséges nyári haj, illetve fejbőr az egész éves ápolással kezdődik. Ehhez fontos, hogy  mindig kétszer mossuk meg a hajunkat samponnal, majd használjunk a hajszerkezetünkhöz illő balzsamot. A nyári szárazabb melegben érdemes hetente egyszer-kétszer tápláló hajpakolást, hajolajat is alkalmazni, továbbá nem szabad megfeledkezni a szárítást megelőző hővédő használatáról sem, mivel ez segít minimalizálni a magas hőmérséklet okozta károkat.

2. Hajszárítás még melegben is

Szárítani vagy sem? Nyáron sokszor szembesülünk ezzel a dilemmával. A melegben ugyan magától is megszárad a hajunk, de az egészséges fejbőr érdekében ajánlott minden hajmosás után legalább a hajtöveket megszárítani. A nedves közeg ugyanis kedvez a baktériumoknak és a gombáknak, amelyek könnyen elszaporodhatnak. Mindig a növekedési iránnyal megegyezően szárítsuk a hajunkat, a készüléket pedig legalább 15-20 cm távolságra tartsuk a hajtól. Minél alacsonyabb hőfokon, és minél rövidebb ideig szárítjuk a hajunkat, annál jobban óvjuk – épp ezért fontos, hogy nagy légáramlású készüléket használjunk, mint például a Rowenta Maestria.

3. Védjük hajunkat a napfénytől

Azt már megszoktuk, hogy nyáron óvjuk a bőrünket a naptól és a leégéstől, de a fejbőrünk és hajunk védelméről gyakran megfeledkezünk. Az UV sugárzás a hajszerkezetben is képes károkat okozni, amitől töredezetté és fénytelené válhat, így az egészséges hajkorona megőrzéséért elengedhetetlen a kalap vagy más, jól szellőző fejfedő viselése, ha hosszabb ideig tartózkodunk a tűző napon.

4. Úszáskor is gondoljunk a hajunkra

Az úszómedencékben lévő klór épp olyan ártalmas lehet a hajunkra nézve, mint a tengerben található só. Természetesen nem várható el, hogy minden strandolás alkalmával gumiból készült úszósapkát viseljünk, de nem is kell. Közvetlenül úszás előtt és után alaposan öblítsük át a hajunkat tiszta vízzel, de ajánlott olyan hajápoló balzsam használata is, amely kifejezetten a klóros víz negatív hatásai ellen véd.

„Összefoglalva, a nyári hajápolás során mindenképp figyeljünk oda hajunk fényvédelmére és fokozott hidratálására. Ahhoz, hogy egészséges maradjon és minimálisra csökkentsük hajunk károsodásának lehetőségét, elengedhetetlenek az alacsony hőfokon is jól teljesítő, minőségi eszközök, mint például a kíméletes hajformázó készülékek és a nagy teljesítményű hajszárítók, amelyek gyengéden, de gyorsan és hatékonyan szárítják a hajat” – mondja Zappe Ágnes, a Rowenta termékmenedzsere.