Szépségnapló Divat Ismerd meg a japán divatot

Ismerd meg a japán divatot

Amennyiben a japán öltözködésre gondolunk, a többségnek a kimonó jut eszébe, vagy az extrém színekben, extravagáns darabokban megjelenő manga rajongók.

A szigetország öltözködési szokásai azonban nem is állnak annyira távol az európai ízléstől. Jámbor Aliz, a Japánspecialista Tokióban élő videós tudósítója szerint a helyi divatot alapvetően a kifinomultság és a visszafogott elegancia jellemzi.

Visszafogott elegancia és fiatalos vonalak

A szigetország öltözködési szokásai nem is állnak annyira távol az európai ízléstől, mint azt gondolnánk: az utcai viseletet többnyire a visszafogott elegancia jellemzi. A japánok nagy gondot fordítanak küllemükre és ruházatuk kiválasztására, nemre és korra való tekintet nélkül, öltözködésüket pedig fiatalosság, lendületesség jellemzi. A munkába járó férfiak jól szabott, márkás öltönyben járnak, a nők pedig szeretik kihangsúlyozni nőiességüket, miközben igyekeznek minél kevesebbet mutatni a bőrükből, így legtöbbször zárt felsőt és harisnyát is hordanak.

HIRDETÉS

A japán divatot sokkal kevésbé jellemzi az extrémitás, mint ahogy azt a TV és a képregények sugallják. Európai szemmel nézve viszont rögtön feltűnik, hogy a gyerekek egyenruhát viselnek, amely egy felsőből, rövidnadrágból vagy szoknyából és térdzokniból áll. Érdekesség, hogy a gyerekek még a novemberi hidegben sem váltanak melegebb ruhára, továbbra is a rövid egyenruhát hordják az iskolai napokon.

Előremutató trendek

Japán igazi trendteremtő, hiszen a divattervezők időről időre szívesen merítenek ihletet a felkelő nap országának tradícióiból, függetlenül attól, a világ melyik részén élnek és alkotnak. Ezzel szemben a japán divattervezők mindig nagyon előremutató tervekkel rukkolnak elő, mint például Issey Miyake, aki gyakran ötvözi a japán és az európai kultúrát, és nevéhez fűződik egy innovatív szövési eljárás kidolgozása is. Az A-POC (A Piece of Clothing) technika olyan különleges szövési eljárás, melynek során egy olyan cső formájú anyag készül melyben nem csak a szabadminták hanem a szálirányok is úgy helyezkednek el, hogy azok kiszabásával gyakorlatilag egy kész ruhát kapunk, anélkül, hogy felesleges anyag keletkezne.

Forrás: Flickr.com

De Tokióban kiemelkedő népszerűségnek örvendenek Yohji Yamamoto kreációi is. A designer az aktuális divatirányzatoktól távol, avantgárd stílusban tervez, és New Yorkban, Párizsban illetve Antwerpenben is működtet saját boltokat.

Forrás: Artlocator

Extrém ruhaköltemények és kiegészítők

A tokiói Harajuku negyed utcáit járva olyan izgalmas jelenségekkel is találkozhatunk, amelyeket szinte csak Japánban láthatunk. A fiatalok egy része igen extrémen öltözik, így az általuk is közkedvelt negyedben megfigyelhetjük a japán öltözködés legkirívóbb darabjait is.

Forrás: Medium.com/TokyoFashion

Ilyen még például a legújabb őrületet, a pöttyös, csíkos vagy szív mintával díszített, kilakkozott körmöket imitáló nylonharisnya, amely távolabbról nézve úgy néz ki, mintha épp most léptünk volna ki a pedikűröstől. Ha ilyen darabokkal bővítjük a ruhatárunkat, minden nap más színben, más mintában pompázhatnak a körmeink.

Forrás: Boredpanda.com

Eklektikus, újragondolt esküvői ruhák

A japános kísérletező kedv tetten érhető az olyan hagyományos eseményeken is, mint például az esküvő. Az aprólékosan kidolgozott alkalmi ruhákon megfigyelhetjük a japán divat kifinomult eleganciáját. Ahogy az a Japánspecialista blogján is olvasható, Japánban nem ritka, hogy a tradicionális sintó esküvőt nyugati elemekkel kombinálják. A hagyományoknak megfelelően a menyasszonyoknak hosszú ujjú kimonót kellene viselniük, de sok ara kicsit módosítja a ruháját. A nyugati típusú ruhákra kimonót helyeznek, és annak ujjait hátrahajtják, így egy elegáns pánt nélküli darabot kapnak.

„Csakúgy, mint az élet megannyi területén, az öltözködés esetében is számtalan érdekességgel találkozhatunk Japánban. Érdemes ellátogatni a szigetországba, és megfigyelni a kifinomult japán stílusokat, amelyekből kedvünkre meríthetünk ötleteket saját szettjeinkhez” – mesélte a Japánspecialista helyi tudósítója, Aliz, aki nemrég saját vlogot is indított. Ha szeretnéd tudni, hogyan látja egy vidéki lány a szigetországot, akkor kövesd Youtube csatornáját.

 

HIRDETÉS
Előző cikk[JÁTÉK] Ismerd meg a Braun újdonságait és vidd haza őket!
Következő cikkA H&M bejelentette a legújabb designer kollekciójának tervezőjét