Szépségnapló Arcápolás Minden, amit az otthoni hámlasztásról tudni akartál

Minden, amit az otthoni hámlasztásról tudni akartál

Mi a különbség az AHA sav és a BHA hámlasztók között? Milyen gyakran használjuk az egyes termékeket, és mi az, amiről soha nem feledkezhetünk meg az otthoni kezelések után sem? A szakember válaszol.

Az otthoni hámlasztás során lényegesen gyengébb hámlasztókat használunk, mint az orvosi beavatkozásoknál, hatásukra a bőr lassan és fokozatosan újul meg. Nem okoznak gyulladásos reakciót és lemezes hámlást sem. „A kémiai hámlasztókat a szemkörnyék kivételével bátran használhatjuk az egész arcra. Nemcsak a meglévő pattanásokat gyógyítják, hanem a problémás zónákon használva segítenek megelőzni a pórusok eltömődését és ezáltal a pattanások kialakulását, illetve jelentős a bőrmegújító, ránctalanító hatásuk is” – árulta el Dr. Kriston Renáta esztétikai bőrgyógyász.

Az AHA savak vízben oldódó savak, és a bőr felszínén fejtik ki hatásukat. Gyümölcsökben, élelmiszerekben fordulnak elő. Ilyen sav például a tejsav, amely a tej mikrobiális erjedése során is létrejöhet, vagy a glikolsav, amely például a cukornád levelében található meg. „Amikor gyümölcssavas hámlasztásról beszélünk, valójában akkor is AHA-savakról van szó. Használatuknak köszönhetően a bőr vékonyabbá válik, kevésbé tudnak a pórusok eltömődni. A tejsav és a glikolsav nagyon jó vízmegkötő is, így jó vízhiányos bőrre, 10 százalék feletti koncentrációban serkenti a kollagéntermelést, kifejezett a ránctalanító hatása is” – tette hozzá a Hattyú Orvos-Esztétikai Klinika vezető orvosa, megjegyezve, hogy 5-10 százalékos koncentrációt érdemes otthonra választani, de a 10 százalékosat csak hetente egyszer használjunk. A felkenés után jelentkező kissé csípő érzés teljesen normális.

„Hasonlóan működnek a BHA-hámlasztók is, azonban a bőrhöz gyengédebbek, így, ha alternatívát keresünk az AHA hámlasztókra, egy próbát ezek is megérnek. A BHA-hámlasztók zsírban oldódó savak, amelyek képesek a pórusok belsejében hámlasztani, és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Általában a legtöbb BHA‑hámlasztó szalicilsavat tartalmaz. Mivel zsírban oldódó, képes a pórusokba is lejutni, és ott hámlasztani, ezért nagyon jó mitesszeres, aknés bőrre: szabályozza a faggyútermelést és erős gyulladáscsökkentő hatása van” – árulta el a szakember, de azt is hangsúlyozta, hogy a fényvédelemre a hámlasztás után fokozottan ügyelni kell. A bőrtípusnak, az anyajegyek számának és a fényérzékenységnek megfelelő típusú és faktorszámú fényvédőt használjuk.