Szépségnapló Tippek Minden, amit a szappanról tudni akartál

Minden, amit a szappanról tudni akartál

Vajon elegendő védelmet nyújtanak a tömbszappanok? Rendeltetésszerűen használva semmiképp sem rosszabb, mint folyékony megfelelője, és még sokkal fenntarthatóbb is.

Mik a kórokozók leggyakoribb transzferei? Hát persze, hogy kezeink. Mit tehetünk a kórokozók terjedésének lelassításához, a saját és mások védelmének érdekében?

A megfelelő távolságtartás (legalább 1,5m) és a társadalmi kapcsolatok elkerülése (social distancing) mellett a WHO mindenek felett a rendszeres kézmosást javasolja. A helyzet az, hogy a víz önmagában nem elegendő. Akkor mi az életmentő? Használj szappant! A baktériumok ezredrészre csökkennek.

Hogyan működik a szappan?

A szappan roncsolja a baktériumok és amőbák sejtmembránját és a gombasejtek falának sértetlenségét. Ezeket olyan apró zselés lemezekként képzeld el, amelyeknek ez az olajból felépülő fal a külső rétege. Amikor ezek a falak szappannal érintkeznek, a szappannak az az összetevője, ami szereti az olajat, rákapcsolódik a falban lévő olajra és lebontja, emulziót alkotva a vízzel, amivel kezet mosol. Ennek köszönhetően szétszakítja és elpusztítja a baktériumokat, amőbákat és gombákat.

Szóval röviden: A szappanbázisainkat kimondottan úgy alakítjuk ki, hogy biztosan lebontsák a bőrödön lévő baktériumokat, vírusokat és nem kívánt élesztőgombákat, így tisztán és frissen tartanak.

(Részletes kérdések és válaszok termékfejlesztőnkkel, Daniel Campbell-el, a szappan tulajdonságairól ITT.)

Kézmosás: folyékony vs. szilárd szappan

Elsőre sokan azt gondolnánk, hogy a csomagolásban kapható folyékony szappanok higiénikusabbak, mint csomagolásmentes alternatíváik. A baktériumok mindkét esetben jelen vannak: folyékony szappannál az adagolón, sima szappannál pedig a nedves felületen. Azonban a tömbszappanokon lévő környezet a baktériumok számára kedvezőtlen, így nem maradnak fent – amint azt az 1988-as kutatásban megállapították – és nem kerülnek át a bőrre. Egy szóval a tömbszappan nem kevésbé higiénikus és mindkét esetben hatékonyan tudjuk megtisztítani kezeinket.

Fontos, hogy a csomagolásmentes szappanokat helyesen tároljuk: a víz és szappanmaradványok le tudjanak szivárogni és a tömb ki tudjon száradni. Ha műanyagmentes akarsz lenni, akkor a klasszikus szappan a tökéletes választás. Legtöbb helyen már újrahasznosított csomagolásban, vagy mint a mi esetünkben is, teljesen csomagolásmentesen tudod beszerezni. A kompakt kialakításuknak köszönhetően könnyen szállíthatóak és adagolhatóak – eredményképp sokkal gazdaságosabbak mint a folyékony változatok.

A kedvencek

A szappan története régre nyúlik vissza: a hamuzsír és olajok első alapanyagát több, mint 6500 évvel ezelőtt találták ki. 6450 évvel később, a Lush 1995-ös alapítása óta kézzel készít minden szappant és magas szintű tapasztalattal rendelkezik mind az összetevők, mind a gyártás terén.

Magyarországon a legnépszerűbb szappanok között szerepel a képen is látható Outback Mate, és a Sultana of Soap. Az előbbi frissítő borsmentát, eukaliptuszt valamint citromfűolajat tartalmaz, amely antiszeptikus hatásáról ismert. Pezsdítően citromos illatával segít összpontosítani és jókedvre hangol. A Sultana of Soap seregnyi szárított gyümölcsöt (sárgabarckot, áfonyát és mazsolát) tartalmaz – a benne lévő tömjénolaj pedig mesésen hidratál és nyugtat.

Csalj mosolyt az arcokra – a zenélő Lush szappan

A megfelelő kézmosási technika és időtartam elengedhetetlen ahhoz, hogy a szappan hatékony legyen. A WHO ajánlása alapján minimum 20 másodpercig kell kezet mosni – pont annyi ideig, amíg kétszer elénekled a “Happy Birthday”-t.

Már jóval az előtt, hogy a miniszterelnök bejelentette volna a COVID-19 akciótervét Angliában, a Lushnál nagy erőkkel dolgoztunk a laborunkban valami olyan zenei megoldáson, ami a javasolt kézmosási időt népszerűsíti.

Az innovatív szappanlemez kétszer lejátssza a Happy Birthday-t és a Lush közönségkedvenc Snow Fairy édesen rágógumis illatával és hidratáló repceolaj szappanbázissal készül. Eredetileg a Lush party számára lett tervezve azért, hogy a gyerekek ne csak meghallgathassák, de utána darabokra törve vele moshassák meg a kezüket, miközben a szülinaposnak énekelnek. Jelenleg (még) nem elérhető eladásra.

A helyes kézmosás lépései:

1. Nedvesítsd be és dörzsöld össze kezeidet szappannal, amíg hab képződik.
2. Dörzsöld össze tenyereidet.
3. Tisztítsd meg ujjaidat és az ujjaid közötti részt is
4. Tenyereddel dörzsöld át a kezed másik oldalát is.
5. Körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg mindkét hüvelykujjadat is.
6. A ujjaid hegyét is dörzsöld meg, majd jöhetnek a csuklók is.
7. Végül öblítsd le a szappant és szárítsd meg kezeidet alaposan.