Szépségnapló Egészség A melanóma elleni szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet az ELLE legújabb...

A melanóma elleni szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet az ELLE legújabb kampánya 

„Megvizsgáltuk az anyajegyedet és úgy tűnik, melanómád van. Be kellene jönnöd újra, mert vár rád pár vizsgálat, CT, meg egy műtét…” – eddig értette Mádai Vivien orvosa szavait a telefonban pár évvel ezelőtt, miután kiderült: melanómája van. Az ELLE magazin főszerkesztője azóta minden évben anyajegyszűréssel zárja az évet, viszont az évi 3000 melanómás esetből sajnos nem mindegyik végződik happy enddel. Az ELLE és a Stop Melanoma Alapítvány közös nyári kampányában szakértők és ismert személyiségek hívják fel a figyelmet a prevenció és a szűrővizsgálatok fontosságára.  

Évről évre nő a melanómás esetek száma, miközben magáról a betegségről, kialakulásáról és megelőzéséről még mindig nem tudnak eleget az emberek. A daganattípus kialakulásáért leginkább az UV-hatás tehető felelőssé, megfelelő fényvédelemmel és évente elvégzett szűrővizsgálatokkal viszont minimálisra csökkenthető a melanóma kockázata.  

„Amikor elmegyek például egy céges anyajegyszűrésre, még mindig gyakran megkérdezik tőlem, hogy a szoláriumozás káros-e, és tényleg kell-e évente megnézetni a bőrünket… Szóval igen, még mindig kell az edukáció ebben a témában, amin újra és újra meglepődöm” – kezdiDr. Czirbesz Kata bőrgyógyász. „A melanóma kialakulásának hátterében a napsugarak ultraviola sugárzásának hullámai (UV-A és UV-B) állhatnak. Ezek bizonyos körülmények között okozhatnak módosulásokat a sejtjeinkben. A legfontosabb az immunerőnk, ami az ellenállásban számít, de az is lényeges, hogy hányszor és mennyi ideig ér ilyen UV-hatás minket. Ha ezek összeadódnak, akkor ebből lehet egy daganat.” 

Ha pedig valaki nem megy évente legalább egyszer anyajegyszűrésre, vagy nem veszi észre magán a gyanús foltot, akkor már csak a fizikai jelekből fogja észrevenni, hogy gond lehet. Mádai Vivien egy szűrővizsgálatnak köszönheti, hogy az ő története boldog véget ért. „Pár nappal a 30. születésnapom előtt két nagy metszéssel a combomon, áttét nélkül, decens kiborulásokkal végül megúsztam a bőrrákot. Nálam minden egy életmentő anyajegyszűréssel indult és azóta minden év azzal is ér véget. A mi történetünk az ELLE magazinnal és a Stop Melanoma Alapítvánnyal viszont csakmost kezdődik. Közös kampányunkban szót ejtünk felelős döntésekről, rizikófaktorokról és az idő fontosságáról is. Ugyanis minden perc számít…” – mesélte az ELLE főszerkesztője.

A melanóma egyszerű és fájdalommentes bőrvizsgálatának is olyan fontosnak kellene lennie, mint egy nőgyógyászati szűrésnek. Éppen ezért a magazin teljes szerkesztősége mellett olyan szakemberek és ismert emberek is csatlakoztak a melanóma elleni kampányhoz, mint Némethné Kulisics Adél, Lábas Viki, Kerekes Vica és Szegedi Kata, akik történeteiken keresztül hívják fel a figyelmet a prevencióra. „A legtöbb ember fél szembenézni a problémákkal, pedig minél korábban megtesszük, annál inkább miénk a kontroll. Ez a melanómára is igaz: a korai felismerés életet menthet. Én vagyok az élő példa” – mesélte el saját tapasztalatait Némethné Kulisics Adél, a Stop Melanoma Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

A teljes interjú az ELLE magazin legújabb számában olvasható.