Szépségnapló Hajápolás Egészséges, ragyogó haj télen is? Nem lehetetlen, ha ezekre figyelsz!

Egészséges, ragyogó haj télen is? Nem lehetetlen, ha ezekre figyelsz!

A téli hideg, többnyire száraz levegő okozta kiszáradt, elektromossággal feltöltött, fénytelen, szálkás, nehezen kezelhető haj sokaknak lehet ismerős. Mindezt a kinti száraz, hideg, zord idő és a benti meleg, általában ugyancsak száraz levegő gyakori váltakozása okozza. A gyakori átállást nem viselik jól sem a hajhagymák, sem a hajszálak, de van megoldás!

A téli klíma nem kedvez a hajnak és hajhagymáknak, fejbőrünk kiszáradhat, viszkethet, ami intenzív faggyútermelés vezethet és már el is jutottunk a megszokottnál jobban zsírosodó, száraz hajhoz és a korpásodáshoz. Mindezt tetézi, hogy emiatt hajunkat sokkal többször mossuk és alaposabban szárítjuk, értelemszerűen a „majd megszárad a napon” attitűd télen nem jellemző. Ráadásképp a hidegebb hónapokban hajlamosak vagyunk “túlformázni” a hajunkat, amely számos, a hajat és fejbőrt nagyban károsító hatáshoz vezethet. A Dyson szakértői szerint a téli hajápolás során még inkább oda kell figyelnünk például arra, hogy hajunkat ne tegyük ki extrém hőhatásnak – hajszárításkor sem –, ezért a megfelelő eszköz használata mellett érdemes a hajformázás, hajszárítás időtartamát is lerövidíteni. A szakértők tanácsait megfogadva, kis odafigyeléssel a hidegebb hónapokban is pont olyan egészséges és fényes lehet a hajunk, mint a nyáron.

Sapka, sapka, és még inkább: sapka

Unalomig hallgathattuk gyerekkorunkban – és talán felnőttkén is – a téli sapka-sál-kesztyű mantrát, amiből a hajunk szempontjából a sapka a legfontosabb. Még enyhe tél esetén is, optimális esetben kint jelentősen hidegebb van, mint bent. Ha hajunk és fejbőrünk ilyen jellegű, gyakori ingadozó hőmérsékletváltozásnak van kitéve, annak nincs olyan kellemes hatása, mint a szaunának. Emiatt a sapka viselése télen, kinti környezetben elengedhetetlen, ha kímélni szeretnénk hajunkat és fejbőrünket.

Gyapjú alá selyem való

A gyapjúnak megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy hajtöredezést és elektromossággal feltöltött hajat okoz, emiatt a gyapjúsapkák viselése a hajtöveknél zsírosodást, a gyapjú szövése pedig a hajvégeknél töredezést, szálkásodást okozhat. Ha számodra sem ez jelenti az ideális hajviseletet, válaszd a selymet! A selyem hipoallergén természetes anyag, viselése kíméli a hajszálakat és a fejbőrt. Csavard a hajad selyemkendőbe és arra vedd rá kedvenc sapkádat, esetleg válassz selyemmel vagy selyemtartalmú béléssel ellátott fejfedőt.

Túl gyakori hajmosás – igen, van ilyen

Pató Pál is megmondta: „Ej, ráérünk arra még!” Fogadd meg a tanácsát egy kicsit és a hajad hálás lesz érte. A túlzott hajmosás megfosztja a fejbőrt a létfontosságú természetes olajoktól, amelyek hidratálnak és védenek. Erre a hidegebb hónapokban sokkal jobban kell figyelni a haj és fejbőr egészsége szempontjából, ezért érdemes kikísérletezni, hogy meddig tudod elnyújtani a két hajmosás között eltelt időt anélkül, hogy kényelmetlenül éreznéd magad. Amíg ezt kitapasztalod, addig érdemes száraz sampont használni, így a hajad illatos marad és megőrzi friss megjelenését.

Ügyelj a hidratálásra!

A megfelelő hidratálás nem csupán a szervezetednek és a bőrödnek, de a hajadnak is fontos. A beltéri fűtés a pára emlékét is eltávolítja a levegőből, ezzel kiszárítja a hajat, és sokszor száraz, hámló fejbőrt is okozhat. Ez ellen jó megoldás lehet, ha cseppentesz egy kevés olajat a hajkondicionálódhoz, így pótolhatod a nedvességet, ettől hajad puha és csillogó lesz, mindez pedig a hajvégnek is jót tesz. Erre a célra legjobb az argánolaj és a jojobaolaj, intenzívebb ápolás esetén pedig a ricinus- és a kókuszolaj kiváló megoldást lehet.

Égnek áll a hajad? Így nem fog

Szórakoztató tud lenni a száraz hajjal járó elektrosztatikusság, aminek hála mindenfelé száll a hajad, legtöbbször viszont igen kellemetlen jelenség. Sokféle praktika és találd-fel-magad trükk létezik ennek megszüntetésére – papírlappal, törölközővel való dörzsölés –, de vannak ezeknél előre mutatóbb megoldások. A Dyson mérnökei szerint a titok nyitja a megfelelő hajformázó eszköz használatában rejlik. A hajsimító tartozék kifejezetten a kikandikáló, fejünk búbján ágaskodó, rakoncátlan hajszálak megzabolázásában hatékony, segítségével gyönyörű, tükörsima hajkoronád lehet. A megfelelő formázás mellett azonban ne feledkezz meg a hidratálásról sem, mert az elektrosztatikusság egyértelműen a haj szárazságát jelzi.

Formázd, ne perzseld!

A száraz és sérült haj egyik legfőbb okozója a nem megfelelő formázás. A hidegebb hónapokban a haj eleve sérülékenyebb, a hőformázás, hajszárítás pedig ráerősít erre azzal, hogy gyakorlatilag elszívja a nedvességet a hajszálakból. Kevésbé köztudott, ezért a Dyson szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az extrém hő hatására apró pórusok jelenhetnek meg a hajszálakon, amelyek a fényt szétszórják, megtörik, csökkentik a tükrözött fény mennyiségét így a hajad fényét is. Szerencsére ma már léteznek olyan hajszárítók, amelyek intelligens hőmérséklet szabályzással megakadályozzák az extrém hőhatást, ennek köszönhetően szárítás közben véletlenül sem égeted a hajad. A kevésbé sérült hajszálak több fényt tükröznek, így a hajad télen is egészséges és ragyogó lesz.