Szépségnapló Tippek Tíz hasznos lecke a bőrápolásról

Tíz hasznos lecke a bőrápolásról

A bőrápolás kapcsán könnyen bizonytalannak és tanácstalannak érezheted magad, hiszen az új trendek és az új termékek számos kérdést vetnek fel. Miért nem elegendő a bőrt csak vízzel tisztítani? Mennyire fontos az étrend a szépség szempontjából? Tényleg gyógyítja az aknét a nap? Mi a fontos a bőr szépségét és egészségét illetően?

Bár az internet végtelen számú választ kínál a témával kapcsolatban, a túl sok információ nagyon könnyen össze is zavarhat. Ezért összegyűjtöttük a 10 legfontosabb tudnivalót.

1. Csak semmi kísérletezés

A bőrápolás fontos, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Néhány nő több terméket használ a bőre különböző területeire, ezért az nem tudja, hogyan reagáljon, összezavarodhat és irritálódhat. Különösen az érzékeny bőrűeknek nem érdemes kísérletezni a többféle, különböző hatóanyagot tartalmazó kozmetikumokkal. Legyen szó akár növényi kivonatokról vagy vitaminokról, ezek ilyen esetben kiolthatják egymás hatását. Ezért mindig a bőrtípusunknak és a korunknak megfelelő bőrápolást válasszuk, és ne váltogassuk túlságosan gyakran a kozmetikumokat. A hatás ugyanis mindig csak bizonyos idejű használat után jelentkezik, általában 4–6 hét elteltével.

2. Se sokat, se keveset

Összehasonlítva a bőrüket helyesen ápoló nőket és férfiakat azokkal, akik nem törődnek magukkal, a különbség az évek múlásával egyre szembetűnőbb. Két szélsőséggel is lehet azonban találkozni: az egyik a túlzott bőrápolás, ami akár bőrbetegségek (pl. perioral dermatitis) kialakulásához is vezethet, vagy éppen ellenkezőleg, a bőrápolás fontosságának lebecsülése. Ideális esetben a bőrt reggel és este kell tisztítani, az életkornak és a bőr típusának megfelelő krémekkel pedig ápolni. Mindezt rendszeresen.

3. Tisztítani, tisztítani, tisztítani

A bőrápolással kapcsolatos legnagyobb mítosz talán az az állítás, miszerint a bőr tisztításához elég az arcot vízzel leöblíteni. A víz azonban nem oldja fel a faggyút, nem távolítja el teljesen a szennyeződéseket, a benne lévő klór adalékanyag pedig irritálhatja és kiszáríthatja a bőrt. Így az érzékeny bőr egyre rosszabb állapotba kerül, hámlani és kérgesedni kezd. A tisztító kozmetikumok, úgy mint a sminklemosó, a tonik vagy a micellás víz használata, a rendszeres reggeli és esti bőrtisztítás tehát elengedhetetlenül fontos.

4. Rendszeresen és kíméletesen

A mindennapos bőrtisztításnak nem csak rendszeresnek, hanem kíméletesnek is kellene lennie. Semmiképpen sem irritálhatja a bőrt, mert így megsérül a legfelső védőréteg, ami dehidratáltsághoz, kiszáradáshoz, vagy túlzott zsírosodáshoz vezet. A nem kímélő bőrtisztítás hatására a bőr feszül, kipirosodik, csökken a rugalmassága és gyorsabban kialakulnak rajta a ráncok is. A bőrtisztítás módja ezért éppen annyira számít, mint a gyakorisága.

5. Rendszeres folyadékbevitel külsőleg is

A megfelelő mennyiségű folyadék rendszeres bevitele nagyon fontos a bőr számára, a hidratált bőr ugyanis finomabb és feszesebb lesz ezáltal. A rendszeres folyadékfogyasztás azonban nem jelenti azt, hogy a víz eljut egészen a bőr felszínéig. Reggelente, a sminkelés előtt, este pedig az arctisztítás után használj ásványi spray-t! Így juttathatod be a legtöbb nedvességet a bőrödbe.

6. Tápláld a bőrödet

Az élettel teli, megfelelően hidratált és egészséges bőr szempontjából a friss gyümölcsökben, zöldségekben és fehérjében gazdag, kiegyensúlyozott étrend ugyanúgy számít, mint a rendszeres folyadékbevitel. Ajánlott csökkenteni viszont a finomított fehércukor bevitelét. Mindezt egészítsd ki elegendő, pihentető alvással, friss levegőn végzett rendszeres testmozgással és kiegyensúlyozott életvitellel.

7. Az étel nem mindig elegendő

Az öregedés természetes folyamat, amely a bőrön is nyomot hagy. Utóbbiban szerepet játszik többek között a szépséghez elengedhetetlenül szükséges anyagok szintjének csökkenése. A kollagén és a Q10 koenzim például természetesen vannak jelen a testünkben, de idővel a mennyiségük csökkenni kezd. Ezek az anyagok élelmiszerek és étrend-kiegészítők segítségével bekerülhetnek ugyan pluszban a szervezetünkbe, de azt javasoljuk, hogy megfelelő kozmetikumok segítségével kívülről is juttassuk be őket a bőrünkbe. A modern készítmények olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek könnyen behatolnak a bőrbe, jól beszívódnak és elérik a bőr mélyebb rétegeit is.

8. A bőrünk a bensőnk tükre

A szép bőr alapja az egészséges életmód és az általános jóllét. Nem csak az egészséges táplálkozásra és a megfelelő folyadékbevitelre kell figyelni, de a pihentető alvásra is, mert ez képes „gondoskodni“ a szép bőrről. Tartsd észben, hogy a bőr tükrözi azt is, ami lejátszódik benned. A bőrünkön ugyanúgy észrevehetőek a stressz és a rossz közérzet jelei, mint ahogy az átmulatott éjszakák vagy a dohányzás. A bőrhibák valójában egyfajta diagnosztikai segédeszköz-félék: mindig elárulják, hogyha belül valami nincs rendben.

9. A zsíros bőrnek is szüksége van krémre

Azt mondják, hogy a zsíros bőrt nem szabad krémekkel kezelni. Ez így nem egészen igaz, mert a zsíros bőrnek is szüksége van ápolásra. Ha a bőr nem képez védőréteget a felszínen, a bőr önmaga fogja pótolni a hiányzó zsiradékot, méghozzá túlzott faggyúműködéssel. A zsíros bőrre ne kenjünk nehéz, zsíros krémeket, az ápoláshoz inkább használjunk valamilyen könnyű texturájú krémet.

10. Óvatosan a napsütéssel

A napsütötte bőr gyönyörűnek tűnhet, és úgy érzheted, hogy lebarnulva jobban nézel ki, de jó, ha tudod, hogy a túlzásba vitt napozás hatása visszafordíthatatlan. Ezért a túl kevés napvédő használata, vagy a fényvédelem teljes mellőzése súlyos hibának számít. Az UVA- és az UVB-sugárzás elleni védelemnek magától értetődőnek kellene lennie a bőrápolási rutinodban. Ne becsüld alá a napozás káros hatásait akkor sem, ha pattanásos a bőröd. Azt gondolni ugyanis, hogy a nap gyógyítja a pattanásokat, szintén nagy hiba. A pattanásos bőr gyógyításával és megfelelő ápolásával kapcsolatban mindenképpen szakorvos felkeresését javasoljuk.