Szépségnapló Életmód Tippek és ötletek téli futáshoz

Tippek és ötletek téli futáshoz

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít magának a futás, egyre többen kezdték ezt a szabadidős sportot választani egészségük megőrzésére. Mindegy, hogy milyen az idő, a Margit-szigeten mindig szép számmal találkozhatunk futókkal,kocogókkal. Ilyenkor télen egy kicsit megcsappan a kültéri sportot űzők száma, pedig ha odafigyelünk pár fontos alapszabályra, akkor ugyanolyan élvezetet lelhetünk a futásban, mint az év melegebb időszakaiban!

Miért is jó futni?

Zsírégető hatása van, a rendszeres futás mellett átalakul a test izomzata (szálkásodik) – különösen az alsó végtagokon, de a test egészére kihatással van – , jótékonyan befolyásolja a légzési és keringési rendszert, növeli a szervezet álló- és ellenállóképességét, a legegyszerűbben űzhető aerobmozgás, kiválóan alkalmas a menstruációval járó feszültség levezetésére, remek stresszoldó, futástól testileg és lelkileg is jobban érezzük magunkat, a fittséggel párhuzamosan nő önbecsülésük és önbizalmunk, plusz a futás remek társas kikapcsolódási forma, lehet családi/baráti és kizárólag női program is.

A tökéletes futócipő

Az első és legfontosabb a megfelelő cipő kiválasztása, főleg akkor, ha aszfaltos úton vagy betonon van csak lehetőségünk futni. Ez a terep ugyanis nagy megterhelést jelent a boka és a térd ízületei számára. A kezdő futók leggyakoribb hibája, hogy előszednek egy sportcipőt a cipős szekrény aljáról, mondván, hogy úgyis csak egy kis félórás kocogásra kell, felesleges kiadás még egy cipőt vásárolni. Sajnos ez nem így van. Mindenképp jó befektetés egy, a lábunknak megfelelő futócipő, hiszen ettől a futás is könnyebbé és élvezhetővé válik. A nyáron jól szellőző, vékony futócipőt télen cseréljük le vízállóbb, melegebb, esetleg bordázott talpú cipőre!

futas_telen2

A képen a Nike Air Pegasus + 29 shield futócipője látható.

Hogyan öltözködjünk?

Alapvető szabály, hogy öltözzünk rétegesen. Az pedig, hogy hány réteget vegyünk fel, az egyéni hőérzetünktől függ. Télen úgy kell öltözni, hogy amikor kimegyünk futni, még kissé fázzunk, s 5-10 perc bemelegítő futás után érezzük kellemesen magunkat. Ez nagyjából azt jelenti, hogy úgy induljunk futni, mintha 10 Celsius fokkal melegebb lenne a valós hőmérsékletnél, azaz ha a kinti hőmérséklet 0 Celsius, akkor úgy kell öltöznünk futáshoz, mintha 10 fokot mutatna a hőmérő.

Télen fontos a testhez simuló futónadrág, ami akkor a legjobb, ha többfajta anyagból van, térdhajlatnál vékonyabb, rugalmasabb – a könnyebb mozgást segítve -, viszont térdnél vagy a combrésznél vastagabb a hő megtartása miatt.

futas_telen3 futas_telen4

Felsőruházat szempontjából felejtsük el a sima pamutpólókat, kötött pulóvereket, a pamut magába szívja a nedvességet, s ez kihűléshez, megfázáshoz vezethet. Helyette inkább olyat válasszunk, ami érintkezik a testünkkel és nedvességelvezető, úgynevezett technikai aláöltözet. Az sem elhanyagolandó, ha egy-két kisebb zsebbel is rendelkezik, hogy a legfontosabb dolgokat (telefon,zsebkendő stb.) kényelmesen magunkkal tudjuk vinni a futáshoz.

futas_telen5 futas_telen6

A hosszú ujjú ruházat alá mindenképpen ajánlott egy dri-fit futópóló is, ami az izzadtságot hivatott elvezetni a test felszínéről. Télen természetesen még több réteg, sőt sapka és kesztyű is szükséges.

Még több tipp:

– Budapestiek számára ajánljuk a Nike Futóklubot, mivel szakképzett edzők, cipőteszt, közös futások és egy nagyon jó hangulatú csapat adják a hely erejét, ahol mindenki megtalálhatja az edzettségéhez és hangulatához passzoló programot. A futóklub szolgáltatásai ráadásul teljesen ingyenesek!

– Futás után hamar minél hamarabb menjünk meleg helyre és cseréljük a ruhánkat szárazra. Egy meleg zuhany is kellemesen felmelegít!

– Télen is ugyanolyan fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel!

Még több információt szeretnél tudni a témáról? Akkor látogass el a Futas.net oldalra és a Nike Running Hungary facebook oldalára!

A képeken látható ruházatról több infot a Nike Store-on találsz!