Szépségnapló Szabadidő Canon EOS M50 – kompakt gyönyörűség

[TESZT] Canon EOS M50 – kompakt gyönyörűség

Nemrég a Canon hazánkban is bemutatta ez EOS M fényképezőgépek legújabb családtagját, az EOS M50-et, ami a márka szerint a legintelligensebb és legfejlettebb tükör nélküli fényképezőgépük.

És tényleg: ha megnézzük a leírást, elég szerteágazó és meggyőző a tudása, ugyanis ez a Canon első olyan tükör nélküli fényképezőgépe, ami 4K felbontású (!!) videókat készít, Vari-Angle érintőképernyővel van felszerelve és a Canon legújabb képfedolgozó processzorát használja.

Külső, első benyomások

Első ránézésre nagyon hasonlít a Canon DSLR (tükörreflexes) professzionális fényképezőgépeihez, azzal a különbséggel, hogy kisebb, letisztultabb és nem utolsósorban csinosabb (a fehér szín azért nagyon sokat dob a megjelenésén).

A Canon EOS M50 DSLR méretű érzékelőt kapott, ráadásul jó hír, hogy kompatibilis a Canon kompakt és EF-M objektíveivel, így ideális kompakt rendszer kialakítását teszi lehetővé. Az EOS M50 több mint 80 népszerű EF és EF-S cserélhető objektívvel szerelhető fel a Mount Adapter EF-EOS M adapternek köszönhetően, így rugalmasan alakítható az adott igényekhez. Ez a vakus fényképezésre is igaz, köszönhetően a gyorscsatlakozó sarunak, amely a Canon Speedlite vakuk egyszerű felhelyezését teszi lehetővé. A kiváló minőségű hangfelvételekről a 3,5 mm-es mikrofonbemenet gondoskodik, amelyhez dedikált mikrofon, például a Canon DM-E1 sztereó puskamikrofon csatlakoztatható.

Választhatunk, hogy fotózásnál melyik módszert használjuk: belenézünk a klasszikus keresőbe – ami egyébként elektronikusan érzékeli, ha közelítünk felé és automatikusan bekapcsol- , vagy a 7,5 cm-es Vari-Angle kijelzőt használjuk, ami szinte minden irányba mozgatható, így extrémebb látószögekből készült fotókat és szelfiket is bátran készíthetünk vele. Ráadásul a kijelző érintőképernyős, amivel egyszerűbbé válik a használata.

Bloggerek és Vloggerek álma

Hogy miért mondom ezt? Több szempontból is. A Canon egyértelműen az okostelefon kamerájával és a kompakt fényképezőgéppel már magabiztosan bánó fotósok számára szánja ezt a fényképezőgépet, akik magasabb szintre szeretnének lépni egy pehelysúlyú és rendkívül könnyen hordozható, cserélhető objektíves fényképezőgéppel, melynek felvételeit büszkén mutogathatják majd.

Kompakt, nagyon könnyű és bárhova magunkkal vihetjük, ráadásul nagyon jó minőségű (24,1 MP) fotók készíthetők vele, amit a beépített wifi-nek és a telefonra letöltött Camera Connect alkalmazásnak köszönhetően azonnal átrakhatunk a telefonunkra, vagy épp a gépünkre és már jöhet is az utómunka. Apropó utómunka: itt érdemes megemlítenem, hogy az M50 már az új típusú CR3 14 bites RAW fájlformátumot használja, valamint egy új C-RAW elnevezésű opciót is biztosít, amely teljes felbontású RAW fájlokat hoz létre, miközben nagyjából 30–40%-kal kisebb a szabványos RAW fájlok méreténél – így több kép fér el a memóriakártyán, mégse kell lemondani a RAW formátum rugalmasságáról.

Vloggereknek hatalmas előny, hogy a gép kicsi, kihajtható a kijelzője és ami a legfontosabb: 4k-s videókat készíthetünk vele, így elég erős versenytárs lesz a konkurenciával szemben.

Fotózzunk

Én általában a már jól bevált DSLR gépemmel fotózom, így most társként hozzánk szegődött pár hete az M50 is, hogy lássam, miként, mire és hogyan tudom használni a hétköznapokban. Az első és legfontosabb, hogy egy ekkora gépet tényleg sokkal egyszerűbben előveszek, ha látok egy témát, amit meg szeretnék örökíteni.

Fotózhatunk teljesen automata módban, használhatjuk a gép előre beállított témáit vagy különlegesebb effektekkel ellátott beállításokat, de ugyanúgy választhatjuk a manuális módot is. Erről részletesebben ez a videó beszél:

Az egyik legnagyobb kedvencem a kihajtható kijelző volt, amivel olyan szögekből is tudtam fotót készíteni, ami amúgy nehézséget okozott volna. Pluszpont még a jobb oldalán található bevonatért, ami sokkal biztosabb és kényelmesebb fogást biztosít. Az üzemidő teljesen átlagos fotózásnál, de videózásnál azért már érdemes rá odafigyelni.

Mutatok pár képet, amit az EOS M50-el készítettem:

Összegzés

Összességében a Canon EOS M50 egy nagyon szerethető MILC fényképezőgép, ami tökéletes választás lehet azoknak, akik szeretnének áttérni az okostelefonnal való fotózásról egy kicsit komolyabb terepre, kezdő fotósoknak, a már említett bloggereknek és vloggereknek, valamint azoknak, akik szeretnék egyszerűen és hatékonyan megörökíteni életük minden eseményét.

Főbb előnyei:

  • Modern kialakítás és egyszerű kezelhetőség
  • Kompakt, ergonomikus és intuitív
  • Számtalan csatlakoztatási lehetőség Wi-Fi2 és Bluetooth1 segítségével
  • Inspiráló technológiák a képekkel elmesélt nagyszerű történetekhez
  • Kreatív szabadság, amely nem ismer akadályokat

Bővebb információk a fényképezőgépről: https://www.canon.hu/cameras/eos-m50/