Szépségnapló Szabadidő Huawei Watch Fit – csuklón csücsülő személyi edző

[TESZT] Huawei Watch Fit – csuklón csücsülő személyi edző

Akinek egy kicsit is fontos az életében az egészséges életmód és a rendszeres mozgás, az biztosan idővel beújít magának egy okosórát, vagy egy okoskarkötőt, amivel követni tudja az edzés alatt megtett kilométerek vagy épp elégetett kalóriák számát. Erre reflektálva alkotott meg a Huawei egy okosóra és okoskarkötő közötti elegyet, amit ők sportóraként aposztrofálnak és a Watch Fit nevet kapta. De mit is tud egy ilyen okoseszköz?

Külső, megjelenés

Első ránézésre egy nagyon szépen összerakott, dizájnban egy kicsit az almás márkára hajazó, de annál vékonyabb kijelzővel megáldott (1,64 “-os képátló), meglepően könnyű (21 gramm szín nélkül) és esetünkben különlegesen szép árnyalatban pompázó darabról van szó.

Utóbbi egyébként a sakura rózsaszín nevet viseli, amit kifejezetten a női használóknak szán a gyártó, ami egyébként a szíjméretben is meglátszik, ugyanis ehhez a színhez 11-19 cm-es, míg a férfiasabb éjfekete, illetve mentazöld árnyalatoknál már bővebb csuklóméretre is gondolva 13-21 cm-es méretben érkezik.

A kijelző megfelelő méretű, egy okoskarkötőnél szerintem nagyon kevés információt kapunk és az irányítása is nehézkesebb, itt viszont mindent beállíthatunk amit látni szeretnénk, a megszokott dátum, idő, megtett kilométer trión felül az elégetett kalóriaszámot, az óra töltöttségi szintjét vagy épp a külső hőmérsékletet is láhatjuk. A kijelző érintőképernyős funkciójával, illetve a kijelző oldalán található gombbal navigálhatunk az óra menüjében.

Párosítás, Huawei Health, használat

A teszt során én Huawei P40 Pro-val használtam (erről is hamarosan érkezik egy részletes teszt), amivel pillanatok alatt össze lehet párosítani az órát és már láthatjuk is a részletes adatokat és jobban személyre szabhatjuk a segítségével a Watch Fit-et.

Ha Huawei és Honor telefonokon kívül mással szeretnénk összepárosítani az órát, akkor először le kell töltenünk a Huawei Health alkalmazást és utána már használhatjuk is az órát. A próba kedvéért iOS platformra is letöltöttem az alkalmazást és összepárosítottam a Fit-tel, abszolút működőképes, de azért jó pár funkció sajnos kevésbé részletes és néha döcögős az információ kinyerése az órából, amit remélhetőleg pár jövőben érkező frissítés meg fog oldani.

Az appon belül tudjuk figyelni az eddigi gyakorlataink részletes adatait, szabadtéri edzésnél például részletes térképet kapunk, hogy mi volt a pontos útvonalunk, de ezen felül átlagtempót, pulzus- és lépésszámot, megtett kilométert és elégetett kalóriát is figyelhetünk.

Ezen felül természetesen a nap közbeni pulzusszámot, lépésszámot, stressz szintet, véroxigénszintet és az alvásunkat is figyelhetjük napi, heti és havi lebontásban.

Érdekesség még a számtalan ingyenesen letölthető óraszámlap, amivel még egyedibbé tehetjük a Fit megjelenését.

Ami az Watch Fit üzemidejét illeti, a leírás szerint 10 napot bír, ami egyébként bőven tartható akkor, ha például alvást nem monitorozzuk, akkor ugyanis ez az idő a felére csökken, ami szerintem még így is jónak mondható. A töltés is nagyon gyors és egyszerű, a dobozban kapott apró töltőt rácsatlakoztatva az óra hátlapjára maximum 40 perc alatt teljesen feltölthető, de ha nagyon sietünk, 5 perc töltéssel is egy napos használatot nyerünk.

A mozgás mindenek felett

A Huawei Watch Fit egyik legnagyobb előnye abban rejlik, hogy rengeteg edzéstípus és edzésforma közül válogathatunk, valamint vannak előre telepített edzéstervek is, amiket követve rövidebb és hosszabb, kezdő, illetve haladó edzéseket is kaphatunk, amikben ráadásul pontosan be is mutatják a gyakorlatokat.

Ilyen funkció általában csak extrán letölthető applikációban kaphatunk, ami hatalmas pluszpont. Példának okáért van itt 3 perces energia visszanyerés edzés, ami munka közben nagyon hasznos lehet, ha már hosszabb ideje egy helyben ülünk (amire egyébként figyelmeztet is az óra, hogy most már bizony ideje egy kicsit megmozgatnunk magunkat), de a komolyabb edzések közül van hasizomedzés, lábedzés, mellizomedzés, sőt 13 féle futóedzés is.

Aki saját mozgásformát választ és azt szeretné figyelemmel követni az óra segítségével, az sem fog csalódni, ugyanis nem csak a futást, a kerékpározást vagy a sétát tudjuk monitorozni, hanem a HIIT edzéstől kedzve, a jógán, pilatesen, taekwondon, evezésen és bokszon át egészen a hastáncig, latin táncig vagy a épp balettig bármit végezhetünk. Mindent összevetve 96 féle edzésmódból válogathatunk.

Fontos az egészség

A mozgás mellett a Huawei Watch Fit az egészségünket is szem előtt tartja, ugyanis ahogy már említettem a pulzus- és lépésszámláló, a stressz szint és a véroxigénszint mérése ugyanúgy beletartozik a funkcióiba, mint az alvás monitorozása.

Az lépés- és pulzusszám mérésre nem térnék ki részletesen, hiszen körülbelül ugyanúgy működik mint bármelyik okosóra esetében. Ami számomra érdekes volt az az alvás figyelése: minden reggel pontos adatot kaptam arról, hogy hány órát aludtam, ebből mennyi volt a mélyalvás, könnyed, illetve a REM alvás és tájékoztat arról, hogy ez az adat mennyi felel meg az átlag mennyiségnek, mennyire egészséges az adott szint. Hasznos kis funkció, nekem nagyon tetszett.

A másik különlegesség a vér alacsony oxigéntelítettségének (SpO2) mérése, ugyanis a nagyon alacsony szint egészségügyi problémákat okozhat. Egy egyszerű érintéssel elindíthatjuk az SpO2 mérést, majd az óra néhány másodperc alatt pontosan megmutatja az mérési adatokat és tanácsokat ad az egészségére való odafigyelésről.

Női felhasználóknak nagy előny még a ciklusnaptár, ami folyamatosan jelzi a közelgő menstruáció, illetve ovuláció időpontját és könnyen összeszinkronizálható bármelyik naptárral.

Összefoglalás, vélemény

Körülbelül két hete használom rendszeresen a Huawei Watch Fit-et és teljesen meg vagyok vele elégedve. Bátran ajánlanám azoknak, akiknek fontos a mozgás és ezt szeretik rendszeresen okoseszközzel követni, főleg úgy, hogy a jelenlegi ára 42 ezer forint, ami egy ilyen tudású és minőségű óránál szerintem kiemelkedően jó. A külső megjelenése nagyon tetszik és szerintem a hölgytársaim nagy százaléka is így lesz ezzel, főleg ha a sakura rózsaszín árnyalatot választják. Az üzemideje kiemlekedően jó, főleg úgy, hogy én az alvást is rendszeresen figyeltem vele, ráadásul a töltési idő is nagyon rövid. Ami az egészséget illeti, az alap funkciókon felül (lépés, pulzus, kalória stb.), nagyon hasznos az alvás figyelése, női szemmel a ciklusnaptár, illetve az SpO2 mérése. Negatívumként talán a nem cserélhető szíjat, illetve a kisebb applikáció hiányosságokat tudnám felhozni, ha más platformra szeretnénk telepíteni. De ezen felül egy igazán jó vásárt csinál az, aki beruház egy ilyen sportórára, biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódni, én sem tettem.

Még több információ az óráról a Huawei oldalán található: https://consumer.huawei.com/hu/wearables/watch-fit/